For thee McDonalds, we stand united!

I gamle dar´ så var det ofte slik at du tok deg en jobb som ung og lovende, og ble i den jobben til du ble grå i håret og mistet skjegget i postkassa. Du sto på, jobbet lange dager og var fornøyd med den slanten du fikk som sørget for å dekke brød og melk til familien. 

Men på et gitt tidspunkt ble desverre noen yrkesgrupper såpass underbetalt at det ble aktuelt å streike for å heve lønnen slik at man kunne brødfø gjengen hjemme. Streik var følgelig et effektivt virkemiddel og balanse og rettferdighet i arbeidslivet gikk sin seiersgang i Norge. 

NÅ derimot streiker man ikke lenger for å ha råd til melk og brød, men for å sikre videre drift av fagforeninger. 

Streik må til, koste hva det koste vil, skråler fagforeningene, og peiler seg ut selskap som skal få gjennomgå.

"Minst 1 krone til i timen, ellers tar vi ut våre organiserte i streik. Stakkars kabinansatte tjener altfor dårlig!"

Si den kabinansatte jobber 8 timer om dagen, 5 dager i uka, i snitt 45 uker i året (shavet bort litt ferie - men det er garantert mye mindre i effektiv arbeidstid). Det betyr altså 1800 kroner ekstra i året om de får en ekstra krone i timen. Fratrukket normal skatt er det ca 1200 kroner, fordelt på 12 mnd = 100 kroner ekstra i mnd. 

Si de streiker og får den ekstra krona si. Fagforeningen jubler og drar til Praha for å feire seieren, og den kabinansatte feirer med å svi av den nyvunnede hundrelappen på en ekstra stor Big Mac meny. 

Can I get a woop woop? With cheese? 

Noen tanker fra sidelinjen:

- Fagforeningskontigenten pr år er på flere tusen kroner i året (vanlig med 5000-8000 i året). Streiken gir deg ekstra 100 kr i året. Gratulerer - du er en haug med tusen i minus, hvert år. 

- I motsetning til i gamle dager er det enkelt å bytte jobb. Newsflash - du kan VELGE hva du ønsker å jobbe med. Ingen tvinger deg til å servere kaffe i lufta!

Jaja. 

Fellesforbundet har forøvrig nylig tatt ut EN kabinansatt i Norwegian i streik. Det ble overraskende nok dårlig med effekt av dette, så nå kommer Fellesforbundet med forslag om sympatistreik. Det betyr at de som faktisk er fornøyd med lønna i Norwegian, altså skal klage på vegne av de som ønsker seg 100 kroner mer i året. 

Som ikke er smarte nok til å forstå at de tjener mer på å la være å betale fagforeningskontigent.

I tillegg er det visst ikke så farlig at det går utover andre, både økonomisk og samfunnsmessig.

Nylig ble for eksempel en fredskonferanse avlyst pga streik blant hotellansatte. Konferansen skulle blant annet sette fokus på bekjempelse av diktaturer, samt andre humanitære utfordringer. 

Men det er selvsagt ikke like viktig som en ekstra stor Big Mac Meny. 

Rett skal være rett.

Ingen kommentarer

Norwegian

11.05.2014 kl.00:10

Det vanskelige her, er å se HVORFOR de/Parat streiket.

Parat krever at norsk tariffavtale skal gjelde i Danmark...

Parat krever ytelsespensjon. For TO år siden gikk de fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Nå krever de å gå tilbake til innskuddspensjon. De fleste norske bedrifter har i dag innskuddspensjon, og så vidt jeg vet har ikke kabinpersonalet streikerett på dette punktet.

Jeg tror det er en underliggende agenda her: SAS-alliansen ønsker bl.a. ikke konkurranse mellom Europa og USA, og SAS har "gode kontakter" i Parat.

Dette underbygges av at Parat reiser til USA, og overbeviser fagforeningen det om at NAS ikke må komme dit. Fagforeningen i USA bruker nå flere milioner på å annonsere i Amerikanske medier, mot NAS. Dette til tross for at NAS lønner sine Amerikanske ansatte relativt svært godt.

Vedrørende eventuell outsourcing. Det er helt stuerent at bedrifter outsourcing avdelinger, f.eks. setter dataavdelingen til India. Det er også stuerent å flytte produksjon til utlandet, f.eks. Har nesten all båtproduksjon forsvunnet til Polen. Det er også stuerent å mene at vi klarer oss med færre bønder, kjøtt og melk kan importeres. Eller at vi har svenske sykepleierer, eller polske snekkere.

-Hvorfor frede kabinansatte i Norge og Danmark med nebb og klør når alle andre yrkesgrupper har fri konkurranse fra utlandet?

Skriv en ny kommentar

hits